• Läs vad eleverna i åk 7-9 tycker. Ett citat: "Att tillaga en grönsaksbuffé var absolut en bra idé. Man slapp känna sig vrålhungrig när man kom hem. Skolmaten innehåller inte tillräckligt med näringsämnen för att man skall kunna orka lära sig hela dagen"
  • Med och påverka! Säg din åsikt om skolmaten, snart finns funktionen på svenska: "Barn-parlamentet"

  • Påverka! Skicka brev, medborgarinitiativ, till de lokala beslutsfattarna. Här finns ett färdigt underlag för detta, klicka här!

 

 

Skolmaten - alla kan påverka

21.10.2010 kl. 09:45
I Hufvudstadsbladet kunde man för en tid sedan läsa om vårt projekt. Det väckte tankar hos några läsare och här svarar vi på en insändare.

Eva Hannus frågar sig (Hbl 5.10) vad föräldrar kan göra för att deras barn ska få bättre skolmat. Hon är bekymrad över att barnen växer upp på undermålig skolmat.
Samma frustration har vi inom Marthaförbundets projekt Operation skolmat upplevt från föräldrar runt om i Svenskfinland. Operation skolmat har som mål att förbättra skolmaten genom att bl.a. införa salladsbufféer i skolorna, fortbilda skolkökspersonal, engagera påverkare och beslutsfattare samt informera föräldrar.
Den offentliga måltidens roll blir allt viktigare. Familjens gemensamma tid kring matbordet har minskat, och kunskaperna om mat och matlagning har försämrats. Samtidig har kvaliteten på skolmaten sjunkit. Den prioriteras inte som den bör och förtjänar. Erfarenheten visar, att stora rationella centralkök med tillhörande logistiksystem inte är det bästa alternativet.
Vårt förslag är, att beslutsfattarna och tjänstemännen i högre grad prioriterar skolmaten. Tilldela den bättre resurser, råvaror och tid. Grunda t.ex. ett kost-team kring det lokala kosthållet. I gruppen kan ingå kunniga matmänniskor, kökspersonal, kostchef, pedagoger, vårdare och politiker.
Skolkökspersonalen blir mera motiverad när de kan påverka det som serveras, de känner större arbetsglädje, glädje som sprider sig bland matgästerna och påverkar stämningen. Skol- och dagispersonalen har en viktig måltidsfostrande roll och är viktiga matkulturbärare.
Genom Operation skolmat har vi visat att det med små medel och nya metoder går att göra skolmåltiden godare, nyttigare och till en viktig social stund för alla. Införandet av en grönsaksbuffé med färskt hembakat bröd har varit en succé i alla typer av skolkök och barnen har modigt prövat på nya smaker och ätit sig mätta. Kostnaderna har inte stigit eftersom barnen har ätit mera av de nyttiga grönsakerna och mindre av den dyra huvudrätten.
Engagerade föräldrar kan enskilt eller i grupp uppmana sina lokalpolitiker att satsa på skolmaten. Det är god prioritering för varje kommun och stad att satsa på måltider som mättar och attraherar. Mätta barn är nöjdare, lugnare, gladare och lär sig bättre. Barnen är samhällets viktigaste kapital.
 

Harriet Strandvik

Marthaförbundet

Bölegatan 2 | FI-00240 Helsingfors |010 279 7250 | marthaATmartha.fi