• Läs vad eleverna i åk 7-9 tycker. Ett citat: "Att tillaga en grönsaksbuffé var absolut en bra idé. Man slapp känna sig vrålhungrig när man kom hem. Skolmaten innehåller inte tillräckligt med näringsämnen för att man skall kunna orka lära sig hela dagen"
  • Med och påverka! Säg din åsikt om skolmaten, snart finns funktionen på svenska: "Barn-parlamentet"

  • Påverka! Skicka brev, medborgarinitiativ, till de lokala beslutsfattarna. Här finns ett färdigt underlag för detta, klicka här!

 

 

Påverka dina lokala beslutsfattare

31.03.2010 kl. 14:50
Skolmaten är en fråga som berör oss alla. I kommunerna är skolmaten ofta bortprioriterad. Också Du kan påverka - gör det i din kommun!

Marthaförbundet och projektet ”Operation skolmat” uppmanar oss att fatta nya kloka beslut i skolmatsfrågan och initiativet lyder:
1. Fatta ett beslut om att införa en grönsaksbuffé inklusive färskt hemgjort bröd som komplement till den varma måltiden i den offentliga bespisningen.
2. Målsättningen är att vår kommun / vår stad omprioriterar och profilerar sig som en plats att bo på där man satsar på matglada barn och unga / invånare. Målet är mättare, gladare och piggare barn som dessutom skapar ro för inlärning och stöder pedagogerna i deras arbete.

Du kan göra:

- Ta reda på vem som besluter om kommunens/stadens kosthåll

- Skicka brev till dem eller ordförande. Finns det en kostchef kan även den personen få ditt brev. Använd Marthaförbundets projekt "Operation skolmat" som referens

- Uppman dem att grunda ett kost-team som består av personal från köket, tjänstemän och beslutsfattare. Först då kan man nå en konstruktiv förändring.

- Gör ett medborgarinitiativ i din kommun. Här hittar du mera fakta om frågan. Dokumentet kan du använda som bilaga och referens.

Harriet Strandvik

Marthaförbundet

Bölegatan 2 | FI-00240 Helsingfors |010 279 7250 | marthaATmartha.fi